Vienas Rusijos oligarchas vedė jaunutę kirpėją. Kadangi abu mylėjo vienas kitą ir norėjo kuo daugiau laiko praleisti kartu, tai nusprendė, kad jai nereikia nei mokytis, nei dirbti. Ir atsitiko taip, kad, jai būnant 25 metų, vyras staiga mirė. Per pora metų ji sugebėjo visą palikimą paleisti vėjais, nors puikiai žinojo, kaip elgtis su pinigais. Kodėl taip nutiko? Ogi todėl, kad žinojimas ir supratimas yra du skirtingi dalykai. Žinių tai ji turėjo, bet truko supratimo, kaip išsaugoti pinigus. Dažnai taip nutinka žmonėms, staigiai praturtėjus (su greitu išpopuliarėjimu atėję užsakymai, išlošimas, palikimas ir pan.)
Šiuo pavyzdžiu noriu pabrėžti skirtumą tarp žinojimo ir supratimo. Tai svarbu suvokti, nes tai liečia visas gyvenimo sritis, o ypač aktualu tampa, kalbant apie brangiausią turtą – sveikatą. Jau nuo neatmenamų laikų žinome apie ypatingą virškinimo svarbą mūsų gerai savijautai ir sveikatai. Ką čia reikėtų suprasti, kad nepasiklystume žinių, ir dar dažnai prieštaraujančių viena kitai, gausoje ir nepasidarytume sau blogau?
1. Žinant, kiek laiko mūsų pasirinktas maistas bus virškinamas (pvz., uogos, citrusiniai vaisiai, avokadai, pomidorai, suvirškinami per 1 valandą, kitos daržovės ir vaisiai – per 2-3 valandas, kepta mėsa, ankštinės daržovės, šprotai, grybai – per 5-9 valandas), supraskite, kad toks valandų skaičius nurodomas tuo atveju, kai šis maistas patenka į tuščią skrandį ir būna ten vienas. Be to, kalbama apie sveiką skrandį, be jokių patologijų ir gerai veikiančią medžiagų apykaitą.
2. Termiškai neapdorotas maistas, išlaikęs fermentus (enzimus), suvirškinamas praktiškai be jokių mūsų organizmo papildomų pastangų. Tuo tarpu, termiškai apdoroto maisto virškinimui panaudojama iki 80% su tuo maistu gaunamos energijos.
Tad, kas bus, kai valgysime keptą mėsą (priklausomai nuo jos rūšies ir jūsų organizmo būklės virškinama iki 9 val.) su žaliomis daržovėmis (virškinama iki 2 val.), dar prieš tai užkandus saldumynų su kava ar riešutėlių…? Teisingai, gausime tai, ką dažniausiai ir turime – ilgai besitęsiantį pilnumo jausmą skrandyje, mieguistumą, pilvo putimą…
Norint būti sveikiems ir iš žinių gausos atsirinkti tai, kas mums tikrai naudinga, būtina stebėti save, savo pojūčius ir signalus, kuriuos mums siunčia mūsų geriausias draugas – mūsų kūnas ir tik visa tai supratus, – daryti.
Būkite sveiki,
Vytautas